Ekonomi

Kripto Para Tarihinin En Büyük Krizi: Kaybedilen Para Hesaplanamaz!

Kripto para meraklıları artık bu tür krizlere alışkın, özellikle Mt. Gox saldırısı, FTX kazası ve THODEX skandalıBugüne kadar çok sayıda önemli kriz yaşandı.

İşte bu krizlerin ilk 10’u ve Kripto para birimi fiyatları üzerindeki etkiler:

1. Gox baskınında milyonlarca dolar değerindeki Bitcoin çalındı.

2014 yılında bir zamanlar dünyanın en büyük Bitcoin borsası olan borsa Mt.gox aniden kapandı ve iflas başvurusunda bulundu. Bu ani kapanmanın nedeni ise yaklaşık 850.000 Bitcoin’in çalınmasıydı. Bu miktardaki Bitcoin o dönemde yaklaşık 450 milyon dolar değerindeydi.

Bu kriz Bitcoin fiyatının birkaç hafta içinde düşmesine neden oldu. 800$’dan 200$’adüşmesine neden oldu.

2. İpek Yolu’nun kapatılmasıyla Bitcoin’in adı zarar gördü.

2013’te yasa dışı ürün ve hizmetlerin satıldığı çevrimiçi pazar yeri İpek Yolu FBI tarafından kapatıldı.Bu, Bitcoin fiyatının 140 dolardan 110 dolara düşmesine neden oldu.

Diğer krizlerle karşılaştırıldığında bu olay Bitcoin’in yasa dışı faaliyetler içinKullanımı kolay bir para birimi olduğunu vurguladı.

3. 2017 yılında ICO balonunun patlamasıyla birlikte yatırımcılar arasında bir panik duygusu ortaya çıktı.

2017 ICO çılgınlığı sırasında binlerce yeni kripto para piyasaya girdi. Bunların çoğu dolandırıcılığa dayalı projelerdi. ICO balonu patladığında Bitcoin fiyatı 20 bin dolardan 6 bin dolara düştü.

Aynı zamanda piyasayı etkileyen ICO tokenlarının fiyatları hızla düşüyorYatırımcılar arasında panik yarattı.

4. Çin’deki sel, Bitcoin madenciliğini durma noktasına getirdi.

26 ve 27 Haziran 2018 tarihlerinde Çin’de altı şehri etkileyen sel nedeniyle 91.000’den fazla kişi etkilendi.Bu doğal afet kripto para piyasasını önemli ölçüde etkiledi.

Çin o dönemde kripto para madenciliği alanında lider konumdaydı ve sel, madencilik ekipmanlarına zarar verdi. Bu, Bitcoin madencilik oranının keskin bir şekilde düşmesine neden oldu. Aslında Bitcoin ağı neredeyse kapanma noktasına geldi.

Bitcoin madencilik oranı; Bitcoin ağının süreçleri doğrulama ve garanti etme hızını ifade eder. Bu olay; Bitcoin, merkezi olmayanBir para birimi olduğu görüşüne gölge düşürdü.

5. Bitconnect’in çöküşü nedeniyle birçok yatırımcı büyük mali darbeye maruz kaldı.

Ocak 2018’de o dönem büyük potansiyele sahip bir platform olarak görülen Bitconnect’in aslında bir platform olduğu ortaya çıktı. Dolandırıcılık olduğu ortaya çıktı.

Bitconnect, yatırımcılara yüksek getiri sunma vaadiyle çalışan bir kripto para ödünç verme ve ticaret platformuydu. Bunun bir Ponzi dolandırıcılığı olduğu ortaya çıkınca platformun kendi tokenı BCC sadece birkaç saat içinde kaybedildi. 400 dolardan birkaç dolara düştü.

Bu kriz kripto para sektöründe Dolandırıcılığa karşı düzenleyici çalışmalarartmasını sağladı.

6. Ekonomiyi genel olarak etkileyen COVİD-19, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini de göz ardı etmedi.

Küresel belirsizlikler nedeniyle yatırımcıların güvenli liman arayışı içinde altın gibi klasik varlıklara yönelmesi, Bitcoin fiyatının düşmesine neden oldu. 9 bin dolardan 4 bin dolara düşürdü.Bu hızlı düşüş, Bitcoin’in dijital altın olarak algılanmasına büyük bir darbe vurdu.

7. Kripto para madenciliğinin kalbi olan Çin, 2021 yılında madenciliği yasakladı.

Bu atılım Bitcoin fiyatının düşmesine neden oldu Bu, 40.000 dolardan 30.000 dolara düşmesine neden oldu.Çin hükümetinin bu tutumu yatırımcılar arasında kripto para birimlerinin güvenilmez olduğu algısını güçlendirdi.

8. Çinli emlak devinin performansıyla Bitcoin fiyatı neredeyse beklenenin tersini yaptı.

2021 yılında Çinli emlak devi Evergrande’ye atfedilen bir emlak krizi patlak verdi. Bu olay, küresel ekonomik belirsizliği tetikledi.

Krizin başlangıcında Bitcoin’in fiyatı 50.000 doların üzerine çıktı, ancak Daha sonra hızla 40.000 dolara düştü.

9. FTX çöktüğünde milyonlarca yatırımcı yatırımlarını kaybetti.

2022’de FTXO zamanlar en iyi ve en güvenli kripto para borsalarından biri olarak kabul ediliyordu. Birkaç gün içinde iflas etti.

Borsanın iflasına kadar giden süreçte yaşanan belirsizlikler, Bitcoin’in üzerinden bir yılı aşkın süre geçmesine neden oldu. Bunu 25.000 dolara düşürdü.Bu düşüşün arkasında borsanın finansal sıkıntı yaşadığı ve kripto para yatırımlarını sattığı yönündeki argümanlar vardı.

Ama gerçekte borsanın başı dertteydi ve iflasına giden yolda, Kullanıcıların kripto para birimlerini kullandı.Bu gerçeklerin ortaya çıkmasıyla birlikte tüm kripto para piyasası yeni bir düşüş dönemine girdi.

10. THODEX skandalından 400 bini aşkın Türk yatırımcı etkilendi.

2021 ve öncesinde sağlam bir Türk kripto para borsası platformu olarak görülen THODEX, aynı yılın nisan ayında aniden kapandı. Bu olay sonucunda kullanıcılar 2 milyar doların üzerinde kripto varlığının bulunduğu bu platforma erişti. 400 binden fazla kullanıcı mağdur edildi.

Borsanın kurucusu Faruk Fatih Özer gizemli bir şekilde ortadan kayboldu. Ancak Nisan 2023’te Özer yakalandı ve 11.196 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.Kardeşlerine de 135 milyon lira para cezası verildi.

Bu skandal özellikle Türkiye’deki kripto paralara karşı daha sıkı yasal düzenlemelere duyulan ihtiyaçyatırımcıların devlet tarafından korunması gerektiğini vurguladı.

Bütün bu krizlere rağmen Bitcoin şu ana kadar oldukça sağlam bir varlık olduğunu kanıtladı çoğu zaman bu krizlerden belli bir süre sonra tekrar değer kazandı. Son zamanlarda Bitcoin daha fazla kabul görmeye ve yasal bir varlık olarak tanınmaya başladı.

Kripto para birimlerinin tarihi krizlerle, büyük gelişmelerle, keskin yükseliş ve düşüşlerle doludur. Fakat Bu tür olaylar kripto varlıklarını test eder.Dolayısıyla dijital varlıkların gelecekte hem Türkiye’de hem de dünyada daha yaygın kabul görme potansiyeli var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu