Türkiye’yi ekonomik krizden çıkaran Kemal Derviş kimdir?
Eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, 74 yaşında hayatını kaybetti. Dünya Bankası Birinci Başkan Yardımcısı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanlığı da yapan Derviş, 2019’un ardından Türkiye’ye davet edildi. 2000 ve 2001 mali krizleri.
13 Mart 2001’de Bülent Ecevit hükümetinde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Hazine Müsteşarlığı görevlerini üstlenen Derviş, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile müzakereler yürüttü. 3 Kasım 2002 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) İstanbul Milletvekili seçilen Derviş, 9 Mayıs 2005’te milletvekilliği görevinden istifa ederek Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) başkanlığına atandı.
eğitim hayat
Derviş, İngiltere’de iktisat alanında dünyanın önde gelen üniversitelerinden biri olan London School of Economics’ten mezun oldu ve aynı okulda yüksek lisans eğitimini aldı. Doktorasını ABD’de dünyaca ünlü Princeton Üniversitesi’nin Ekonomi Bölümü’nde tamamladı.
1973-1976 yılları arasında Bülent Ecevit’in ekonomi ve uluslararası ilişkilerden sorumlu danışmanı olarak görev yapan Derviş, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Hacettepe Üniversitesi’nin yanı sıra Princeton Üniversitesi Ekonomi Bölümü ve Woodrow Wilson Okulu Bölümü’nde doçent olarak çalıştı. Ekonomi ve Uluslararası İlişkiler. öğretim görevlisi olarak görev yaptı. Kemal Derviş, 1978 yılında Dünya Bankası’na katıldı.
22 yıl Dünya Bankası’nda görev yaptı.
Kariyerine Dünya Bankası Araştırma Servisi’nde başlayan Derviş, 1982 yılında Dünya Bankası’nda Küresel Sanayi Birimi Sanayi Stratejisi ve Politikası Başkanı olarak atandı. 1986 yılına kadar bu görevi sürdüren Derviş, Avrupa’dan sorumlu baş ekonomist olarak atandı. , aynı yıl Dünya Bankası’nın Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi.
1987-1991 yılları arasında Orta Avrupa Departmanında yönetici olarak çalışan Derviş, daha sonra Kuzey Afrika Departmanında yönetici olarak görev aldı. Derviş daha sonra Dünya Bankası’nın Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) Bölümü Başkan Yardımcısı olarak atandı.
1996-2000 ortalarında Orta Doğu ve Kuzey Afrika komitesi başkan yardımcısı ve 2000 yılından bu yana Yoksullukla Anlaşma ve Ekonomi İdaresi Kurulu başkan yardımcısı olmak üzere kariyerinin 22 yılı boyunca Dünya Bankası’nda çalıştı.
Mayıs 2000’den Mart 2001’e kadar Kemal Derviş, Dünya Bankası’nın küresel yoksulluğu azaltma programları ve ekonomik yönetim ve politika konularında küresel irtibattan sorumlu başkan yardımcısı olarak görev yaptı.
2001 krizinde Ecevit Türkiye’ye seslendi
Şubat 2001 krizinin ardından dönemin Başbakanı Bülent Ecevit tarafından Türkiye’ye çağrılan Kemal Derviş, 2 Mart 2001’de Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı olarak atandı. Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Sermaye Piyasası Ekonominin başına getirilen Derviş’e Yönetim Kurulu Başkanlığı, Ziraat Bankası, Halkbank ve Türkiye Kalkınma Bankası bağlandı. Derviş’in 10 Ağustos 2002’deki istifasına kadar süren bakanlığı sırasında Türkiye, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası’ndan yaklaşık 30 milyar dolar kaynak aldı ve 2001 krizi aşıldı.
“Dış Ticarette Planlama Modelleri” ve “Kalkınma Politikası için Genel Denge Modelleri” adlı iki kitabı ve çeşitli akademik dergilerde ekonomi alanında yayınlanmış çok sayıda makalesi bulunan Derviş’in aylık olarak Project Syndicate dergisinde yazıları bulunuyor. Bu makalelerin kapsamlı bir derlemesi, Brookings Press tarafından “İlerleme Üzerine Düşünce: Küresel Politik Ekonomi Üzerine Denemeler” başlığı altında yayınlandı. Yine Brookings Press tarafından yayınlanan Inequality in America and Asia ve Policymaking for the Global Economy gibi değerli kitap ve yayınların eş editörü ve yardımcı editörüdür. Küresel ekonomik yönetişim üzerine yazdığı A Better Globalization adlı kitabı 2005 yılında yayınlandı.
Brookings Enstitüsü’nde çalışıyor
Brookings Enstitüsü’nün Küresel Ekonomi ve Kalkınma Programı Kıdemli Üyesi ve Edward M. Bernstein Uzmanı Kemal Derviş, İstanbul Politikalar Merkezi’nin Kıdemli Danışmanıydı. Derviş, Nisan 2009-Kasım 2017 arasında Brookings Enstitüsü Küresel Ekonomi ve Kalkınma Programı Lider Yardımcısı ve Direktörü olarak görev yaptı. Paris Bosphorus Institute (Institut du Bosphore), Institut de Prospective Economique du Monde Méditerranéen ( IPEMED), Küresel Kalkınma Merkezi, Office Chérifien des Phosphates ve Criteria Caixa.
DW/EC, JD
Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?